söndag 10 april 2011

April

Trist med bloggar som aldrig uppdateras - eller hur?? Jag tar åt mig och ska försöka bättra mig. Att jag inte skriver beror inte på att ingenting händer - som vanligt är det tvärtom och tiden räcker helt enkelt inte till allt man vill göra.

Deedee och jag har börjat på en tävlingslydnadskurs hos Carro på HundID. Jag gillar att gå kurs och alltid lär man sig något nytt och Carro är så otroligt kunnig och inspirerande. Med Deedee har det blivit så att vi har skaffat oss en del "olater" genom åren så tanken med den här kursen är att finslipa lite på deltaljer och se lite mer till helheten (tävlingsträna) helt enkelt. De momenten som vi jobbar med nu är krypet och inkallning med ställande som ÄNTLIGEN verkar sitta - ingen 10:a men hon stannar iallafall.

Med Chilla har jag bestämt mig för att ligga lågt med kursandet under våren, vi lägger mer fokus på vardagen men tränar självklart moment, spår och slalom hemmavid. Chilla har problem med en del hundar - absolut inte alla - men hon är väldigt känslig för hundar med "dålig" energi, lite rasistisk är hon också och ogillar de flesta "bull"raser, t.ex. rottis, boxer, amstaff osv...  Inte så att hon gör utfall mot alla men i vissa situationer när hundarna kommer emot oss, för nära eller uppträder "ohyfsat". Vi har promenera mycket i civilisation under våren och fått Chilla att accepter det mest. Skvallerträning och mycket gott i fickan har gjort susen.

Tyvärr så hände det som inte fick hända förra söndagen. Ove och jag var på promenad med Deedee och Chilla och plötsligt kom en av grannarnas rottistik gående mot oss (lös, utan ägare och utanför deras tomt). Tiken stirrade på Chilla direkt, gav inte oss andra en blick. I såna här situationer har jag alltid (jag har haft hund i 30 år) släppt kopplet och låtit hundarna nosa av varandra och gått därifrån med ett bestämt kom så går vi.... Funkade inte den här gången kan jag berätta (nästa gång det kommer en liknande situation ska Chillas matte fövandlas till ett skräckinjagande monster och skrämma iväg fi - jag lovar), det blev kurr på en gång och efter några sekunder som kändes som en evighet röt jag till och fick rottisen att vända hemåt. Tittade på Chilla och såg att det rann blod från hennes ena öra. Vi var inte så långt hemifrån så vi vände och gick raskt hemåt medans jag ringde veterinären. Om ni kan få det att sluta blöda genom att lägga tryck så behöver ni inte komma in sa dom, man syr sällan i öron berättade hon och hon sa också att hundar har hemskt mycket blodkärl i öronen - jo, det märktes, blodet fullkomligt forsade ;(

Ove hjälpte mig att få till ett jättefint bandage och äntligen slutade det blöda. Det blev två jack i örat, på ena stället är örat delat och på det andra stället saknas en bit stor som en en-krona. En massa småsår på halsen hade hon också. Hon verkar inte ha haft ont mer än de första två dagarna och såren har läkt fint, lite sårskorpor kvar fortfarande men fysiskt var det ingen stor grej för Chilla.

Mentalt vet jag inte riktigt hur/om det har påverkat henne. Jag tycker att hon beter sig ungefär som innan, den enda skillnaden jag har sett att om vi möter någon som hon tycker är hotfull går hon gärna in bakom mig. Jag tycker nästan att hon sköter sig bättre vid hundmöten och det kanske kan bero på att hon inte tyckte att sammandrabbningen med rottisen var så kul. Vi fortsätter att jobba med vardagen Chilla och jag.

I början av maj ska jag gå en helgkurs som jag verkligen ser fram emot. Det är Åsa Jacobsson från Canis som håller en helgkurs i Avslappning och koncentration - kursen baseras på boken Control unleashed eller Släpp kontrollen lös som den heter på svenska.

Våren och försommaren är den tiden på året som jag har mest att göra på jobbet, vilket gör att jag ibland måste jobba över och ofta är dödstrött när jag kommer hem, Men vi försöker att vara ute så mycket som möjligt på kvällarna och njuta av att det är ljust. Idag har vi testat min nya cykel som jag fick av familjen i födelsedagspresent i december. Jämfört med min gamla skruttiga cykel var det rena nöjet att motionera hundar, fotbroms och en cykelkorg som passade utmärkt att lägga hundbajspåsen i ;) Deedee njöt av att få sträcka ut bredvid cykeln och Chilla skötte sig bättre än jag trodde, jag trodde att hon skulle bli stressad eller tycka att cykeln var läskig, så jag började med att klicka när hon undersökte cykeln och sen gick vi en bit innan jag satte mig på sadeln. Hon tog det som en riktig Aussie - som vilken arbetsuppgift som helst och sprang fint bredvid en kort runda.

Slaompinnarna har töat fram och i helgen har Chilla gått fint genom 6 pinnar flera gånger. Det fungerar bäst om hon är på min vänstra sida, så vi måste öva lite på att vara på höger, så får vi nog till det också.

Nu är det nog bäst att sova, så att man orkar med sonens studentskiva imorgon (som tur är får föräldrarna bara vara med på middagen), resten sköter ungdomarna själva ;)

Ha det bra !

2 kommentarer:

  1. Var ska du gå den helgkursen? Det låter som en kurs som jag och Rudolf borde gå. Jag har letat men inte hittat någon sådan kurs.

    Hälsningar
    Monica & Rudolf

    SvaraRadera
  2. Monica -jag har mailat dig om kursen. Det är Carro Ersenius på HundID som har tagit Åsa hit.

    SvaraRadera