.. .var temat för måndagkvällens föreläsning hos Norra Stocholms Hundcenter. Föreläsare var hundfysioterapeut Jessica Pelz. Väldigt intressant ämne eftersom vi har valp men även intressant för mig som uppfödare. Vet inte hur många gånger jag fått frågan "hur långa promenader kan vi gå?" av mina valpköpare och även av andra som har valp.
- Alla raser och individer är olika - lyssna på din uppfödare och ta reda på vad det finns för "risker" i rasen/linjerna.
- Ord har olika innebörd för olika människor. Vad är en lång promenad? Vad är en trappa? Är hunden tjock?
- Räkna valpen som valp till ungefär ett års ålder, efter det kan man börja med fysisk träning.
- Låt valpen röra sig!
- Valpen får gå i trappor men den måste självklart lära sig och guidas för att undvika skador. Bättre att gå uppför än nerför. Undvik spring och hala underlag.
- Gå i skogen är bäst! Men anpassa efter vilken individ du har. Är hunden av typen som rusar runt som en galning - välj ett område där det inte finns så mycket faror. Är hunden av den lugnare typen behöver den utmanas med svårare terräng.
- Mjuka underlag är bra för leder och ligament, hårda underlag stimulerar bentillväxten, så båda behövs.
- Dysplasi (HD, AD) är rent genetiskt och kan inte påverkas av för mycket/felaktig rörelse i unga år. MEN en hund som har "genetisk kodning" för dysplasi kan förvärra det genom för mycket/felaktig rörelse i unga år. Problemet är då att man inte vet hur höft/armbåge ser ut förrän man har röntgat. Så återigen får man ta hänsyn till ras och föräldradjur - finns risk för dysplasi så får man tänka lite extra på vikt och rörelse. Just det här var extra intressant att höra av en "expert" eftersom det varit min fasta uppfattning i många år att en frisk höft är en frisk höft. Har hört alldeles för många uppfödare som skyller på sina valpköpare när de visar sig att hunden har HD/AD-fel när det egentligen borde vara tvärtom......
- Störst skaderisk är när hunden är trött, egentligen självklart, men det är inte så lätt att se när en valp är trött. Stoppa hellre lek och träning med en ung hund för tidigt än för sent.
- Låt hunden leka med andra hundar om du tycker att det är ok. Undvik skador genom att inte låta dem leka för länge, inte för stor storleksskillnad, bra underlag, helst bara två hundar i taget.
-Värm upp, använd täcke, studera hur din hund rör sig, undvik övervikt.
Allt detta gör vi för att få ett så långt och innehållsrikt liv som möjligt tillsammans med våra hundar.
Det här var egentligen inga nyheter och som tur var ingenting som gick stick i stäv med min uppfattning. En trevlig kväll med gott fika och en duktig och inspirerande föreläsare.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar